Utflyttning & uppsägning

Här hittar du tips och information om vad som gäller när du ska flytta.

Uppsägning av hyreskontrakt

Normal uppsägningstid för bostadslägenheter är innevarande månad plus tre månader. Uppsägningen skall vara undertecknad. Det går bra att komma in till vårt kontor för att säga upp lägenheten eller skicka undertecknad uppsägning med vanlig post eller e-post. Efter vi mottagit din uppsägning skickas en bekräftelse med information om hur avflyttningen sker.

När lägenheten är uppsagd är du som hyresgäst skyldig att visa den för nya intressenter.

Uppsägning av elabonnemanget

Kom ihåg att även säga upp elabonnemanget för lägenheten. Karlstads Energi har telefon 054-540 71 00 eller via karlstadsnat.se

Besiktning

Som avflyttande hyresgäst ansvarar du för att kontakta oss i god tid innan avflyttning för att boka in tid för slutbesiktning.

Vid avflyttningsbesiktningen avgör vi om det skett något onormalt slitage så som flottfläckar på tapeter, repor i golv, hål i väggar och dörrar m.m.

När du flyttar ska din lägenhet givetvis städas. Ta hjälp av städguiden nedan, den ger dig tips om allt du behöver tänka på vid din flyttstädning. Det är lätt att glömma en del vinklar och vrår där smulor och damm gärna samlas. Här har vi samlat de vanligaste anmärkningarna – så glöm inte att städa:

  • Under badkaret
  • Kaklet i badrummet
  • Bakom spisen
  • Under kyl/frysen
  • Bakom radiatorerna
  • I överskåpen
  • Ovanpå lister, dörrar, kanter mm.
  • Putsa fönstren

Dessa punkter får ofta hyresgäster anmärkning på vid besiktningarna.

Kom även ihåg att tömma och städa ert förråd vid avflyttning! Här kan du ladda ner städtips inför avflyttning, Städguide

Utflyttning

Lägenheten skall vara tömd och städad samt besiktningen skall vara godkänd senast på avflyttningsdagen.

Enligt hyreslagen har ny hyresgäst tillträde senast kl. 12.00 den 1:e i månaden. Infaller denna dag på en helgdag gäller klockan 12.00 första vardagen efter helgen.
Detta innebär att senast kl 12.00 den 1:e i månaden skall alltså utflyttning skett samt godkänd besiktning vara gjord.

Flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se). Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré eller i ditt kontrakt.