Nu när löven fallit, temperaturen sjunker och hösten är här passar det bra med en kort genomgång av hur värmesystemen i husen fungerar.
Under sommaren är värmesystemet i huset vilande och det kickar igång automatiskt när utomhustemperaturen sjunker.
Vi har vattenburet fjärrvärmesystem i våra hus. Värmesystemet leder fram olika mycket varmvatten till elementen beroende på om det är varmt eller kallt i rummet. När utetemperaturen skiljer mycket mellan dag och natt, som ofta är fallet under vår och höst, tar det ett litet tag innan systemet hittar rätt balans.
Elementen är fyllda med vatten som cirkulerar i hela husets uppvärmningssystem. När elementet avger värme till rummet svalnar vattnet gradvis av. Det är därför elementet är varmt upptill, där varmvattnet kommer in och svalare nertill, där vattnet returneras till värmekällan. Elementet är alltså inte lika varmt överallt. Ju kallare utomhustemperaturen är desto varmare överdel på elementet för att kunna skapa rätt temperatur i rummet.
Termostaten på sidan av elementet känner av rummets temperatur och slår av och på elementet automatiskt för att hålla en jämn inomhustemperatur och spara energi när det är varmt nog. Fullt uppskruvad är den inställd att stängas av när temperaturen i rummet överstiger 21 grader. Vill du ha en svalare temperatur i exempelvis sovrummet kan du vrida ner termostaten till en lägre siffra.
Det går inte att avgöra om värmesystemet fungerar genom att känna på elementet utan man behöver mäta temperaturen i lägenheten. Temperaturen mäts mitt i rummet ungefär en meter ovanför golvet. Mät inte nära fönster, dörrar eller ytterväggar.
Tips för att få rätt värme
- Termostaten på sidan av elementet måste kunna känna av rumstemperaturen. Möbler, gardiner, elementskydd eller annat som placeras nära elementet kan stänga in värmen och lura termostaten, vilket i sin tur innebära att rummet blir kallare.
- För att få bra inomhusluft är det viktigt att man har tilluftsventilerna öppna. Luften som kommer in värms upp av elementen och sprids vidare in i bostaden.
- Vill du vädra? Vädra snabbt och ordentligt en kort stund, i stället för att lämna fönstret öppet länge.